IMAGO – PRINCIPI USPEŠNEGA ZAKONA

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Od  vseh teh mitov in predpostavk, ki krožijo okoli je resnica to, da je zakonska zveza izjemno kompleksna in zahtevna institucija, za katero mnogi nismo dobili dovolj »opreme«, kajti za vzdrževanje dolgotrajne zveze je potrebna tudi hrabrost, odločnost in odpornost. 

Dva pomembna razloga za  umiranja zakonske zveze sta, da partnerja prepozno prepoznata vrednost zakona, ali pa prehitro obupata. Prepričanje, ki lahko stoji za tem je – dober zakon je samoumeven, zato ni potrebno vlagati truda.

 

 

1. KAKO PREDVIDETI NEGATIVNI IZZID PARTNERSKE ZVEZE.        Kateri so pomembni znaki?

 

 1. prepiranje in bes niso sami po sebi pokazatelji ločitev. Način kako se prepiramo je pomemben pokazatelj za ločitev. Krut in hiter nastop v začetku prepira – kritiziranje in sarkazem, kot oblika prezira, napad na osebnost partnerja in ne na vedenje oziroma problem,  v 96% primerih pelje v ločitev. Raziskave so pokazale, da za eno kritiko rabimo pet pohval, da se v naših možganih uravna kemični proces, ki umili posledice kritike.

 2. krut nastop v začetku prepira navadno pelje v druge negativne izhode prepira; tako imenovani 4 jahači apokalipse: kritiziranje, prezir, defenzivnost, zapiranje vase.

KRITIZIRANJE – ugovor ni kritiziranje. Ugovor je vezan na vedenje (nisi odnesel smeti, kot smo se dogovorili), kritiziranje pa je globalno in usmerjeno na osebnost (nikoli ne neseš smeti, ti si pozabljiv in me ne maraš). Prisotnost kritiziranja odpira vrata še ostalim trem smrtonosnim jahačem.

 

PREZIR – je viden skozi sarkazem in cinizem, zavijanjem z očmi, etiketiranjem, posmehovanjem. Najbolj strupen način je izražanje nestrinjanja z gnusom. Nemogoče je rešiti konflikt, ko partner pošilja sporočilo, ki je prežeto z gnusom. Prezir se hrani z dolgotrajnimi negativnimi mislimi o partnerju. V  sorodu z prezirom je tudi bojevitost. Pari, ki prezirajo eden drugega po daljšem času pripeljejo svoj organizem do upada imunskega sistema.

 

DEFENZIVNOST – soočanje s prezirom  ponavadi spremlja obramba v obliki raznih obramb.

 

ZAPIRANJE VASE – po tem ko se prepir začne z krutim izpadom, kritiziranjem in prezirom, se oseba ščiti s tem da gre v defenzivnost. To  posledično pripelje v še več kritiziranja in prezira. Na koncu se eden od partnerjev zapre vase (izključi). Izključitev pomaga, da  oseba zbeži in se zaščiti pred kritiko, istočasno pa beži iz/od zakona (pogosteje pri moških). Včasih je potrebno veliko časa, da partnerja preplavijo prvi trije »jahači«, da bi izključitev lahko bila razumljena.

 

 1. Preplavljanje – negativnost partnerja, ki se manifestira kot kritiziranje, sarkazem, prezir  ali ko je defenzivnost premočna ali prehitra v drugem izzove, da se brani z načinom, da se zapre vase oziroma se izključi. V tem času je oseba preplavljena z negativnimi čustvi in oseba to težko kontrolira. Pod to jezo, besom, kritiko je ponavadi skrita žalost in bolečina. Jeza je protest nad izgubo kontakta, povezanostjo. Edino o čem razmišlja oseba je, kako se obraniti od osebe, ki je preplavljena s kritiko – oseba se emocionalno distancira in to distanciranje lahko pelje celo do razveze zakona.

 

 1. Naporen zakon močno vpliva na fiziologijo v telesu in telesno držo. Pri preplavljanju s kritiko in pri preziru, srce bije s povišano frekvenco (100 -165 udarcev na sec.). Pomembno je vedenje, da je v takem stanju skoraj nemogoče voditi razgovor, ki bi peljal do razrešitve problema. Kadar oseba reagira z močnimi čustvi, ki jih spremlja močna fiziološka reakcija, kaže na to, da oseba reagira na način, ko vključi stanje alarma. Naši primarni  strategiji preživetja sta boj ali beg. To pomeni, da je situacija prepoznana kot skrajno nevarna. Takrat posameznik reagira na načina napada (kritizira, prezira ali se brani) ali pa beži (zapre se vase). Ko predel moganov v katerem leži amigdala prevzame kontrolo je praktično nemogoče peljati pogovor na način, da se partnerja med seboj slišita in razumeta.V vseh zakonih so vidni vsi ti znaki. Nevarno je takrat, ko ti znaki postanejo stalnica in ko je preplavljanje pogosto. To pelje v oddaljevanje in emocionalno zapiranje (nepovezanost),  k ločitvi ali pa si posameznik ustvari se neko paralelno življenje.  

 1. Neuspešno popravljanje – krpanje – ko je partner preplavljen z emocijami ne more iti v tako imenovano krpanje. To je način, ki preprečuje preplavljanje in zaustavlja zanos diskusije. S tem se zmanjša emocionalna napetost in posledično preplavljanje stresnih hormonov, ki se zaradi fiziologije v telesu pojavijo. Ena najuspešnejših  tehnik, ki zmanjšujejo preplavljanje je zrcaljenje.

 

 1. Slabi spomini – pari, ki so v svojih vezah zelo slabovoljni in imajo težave se spomniti lepih, srečnih   skupnih momentov v svoji skupni zgodovini ali pa jih celo menjajo. Srečni pari se vračajo k spominjanju srečnih dni. Nesrečni pari srečne spomine pozabljajo (ali ker je to za njih boleče ali so za njih nepomembni).

 

V javnih in tudi profesionalnih krogih obstaja cela vrsta napačnih predpostavk in mitov:

 

 1. tehnike komuniciranja in veščine reševanja konfliktov lahko rešijo zvezo – ni točno, ker razrešitev konflikta ni ključno za uspešen zakon,

 2. nevroze in osebnostni problemi uničujejo zvezo – ključ ni v normalnosti ampak v tem da se dva najdeta in sta si blizu v svoji »norosti«. Odločilno v zvezi je, kako se mi obnašamo v svoji nervozi oziroma v svoji patologiji,

 3. skupni interesi držijo par skupaj – poleg skupnih interesov je pomembno medsebojno spoštovanje in solidarnost. Za skupne interese in vrednote je dobro da: je 1/3  vrednot in interesov istih, 1/3 vrednot in interesov podobnih, 1/3 različnih. To je eden od načinov, ki omogočajo diferenciacijo parov oziroma jaz in ti nisva eno,

 4. ti meni in jaz tebi.... ni način za ozdravitev zveze. V zadovoljnih zvezah se ne meri kaj kdo naredi ampak se stvari delajo iz vzajemne solidarnosti,

 5. izogibanje konfliktom uničuje zvezo – to je škodljivo samo takrat ko je izogibanje nesprejemljivo za oba – eden želi govoriti o problemu in drugi želi to preslišati in prespati. Obstajajo različni načini razreševanja konfliktov – eden od njih je izogibanje,

 6. 20 - 27% zvez razpade zaradi varanja. 80% ločenih parov navaja glavni razlog za ločitev postopno oddaljevanje, izguba občutka bližine in izguba občutka, da so ljubljeni,

 7. moški niso primerni za zvezo zaradi biološke predispozicije – ker zaradi bioloških faktorjev radi varajo. Po zakonih jungle samec stremi k temu, da ima čim več potomcev, zato je njegova povezanost s samičko površna. Pri ljudeh vključenost v izven zakonske zveze ni odvisna od spola, odvisno je od priložnosti. Od kar so ženske zaposlene se je odstotek izven zakonskih zvez zelo povečal. Nekateri podatki celo kažejo da so prehitele moške,

 8. moški in ženske niso iz istega planeta. Spolne razlike pripomorejo k zakonskim problemom, vendar niso vzrok. Glavni aspekt, ki opredeljuje zadovoljstvo v spolnosti, romantiki, strasti v zakonu je pri 70% moških in žensk v kvaliteti njihovega prijateljstva. Sodeč po tem, nismo ravno iz različnih planetov.

 

2. PRINCIPI USPEŠNE ZAKONSKE ZVEZE (ZAKONA)

Vse srečne družine so si podobne, nesrečne pa so nesrečne vsaka na svoj način.  F. Dostojevski

 

KAJ POMAGA PRI VZDRŽEVANJU ZAKONSKE ZVEZE?!

 

Zadovoljni zakoni imajo tudi konflikte, razlike v temperamentu, različne interese in vrednostni sistem. Pogosto se kregajo okoli denarja, dela, otrok, domačih opravil, razširjene družine.

 

Emocionalno inteligentni zakoni imajo podobnosti v sedmih komponentah:

 1. močne ljubezenske kognitivne mape – bazičen globok interes za drugo osebo,

 2. negovanje ljubezni in občudovanja – občutek globokega spoštovanja,

 3. komuniciranje, čvekanje, zainteresiranost za trivialne stvari,

 4. sprejemanje vpliva partnerja: še posebej, da moški dovoli, da ženska vpliva nanj,

 5. uspešno reševanje problemov,

 6. imeti kapaciteto, da se iz blokiranega stanja gre v dialog. In naučiti se živeti s tem, da se nekaj ne da rešiti,

 7. globok občutek skupnega smisla življenja.

 

Neuspešni (nesrečni) zakoni zaostajajo v eni ali v več komponentah.

 

SEDEM PRINCIPOV USPEŠNEGA ZAKONA

 

1. PRINCIP – OKREPITI SVOJE LJUBEZENSKE KOGNITIVNE MAPE

Velikokrat partnerji nimajo idej ali pa vedo zelo malo o radostih, okusu, strahovih, stresu drugega partnerja (žena ne ve kateri je možev najljubši glasbenik, mož pa si ne zapomni imena njenih prijateljic). Emocionalno inteligentni pari intimno poznajo svet drugega – imajo podrobno ljubezensko mapo. Imajo veliko kognitivnega prostora za svoj zakon. Poznajo ključne dogodke partnerja. Dopolnjujeta znanje, ki poteka v času skupnega življenja in ki ga potrebujeta za prehod skozi spremembe. Poznata cilje in upanja drugega. Brez te mape se ne more poznati drugega. Kako pa lahko ljubiš drugega , če ga ne poznaš.

 

2. PRINCIP – NEGOVANJE LJUBEZNI IN OBČUDOVANJA

Ljubezen in občudovanje sta prisotna v srečnih zakonih. To predstavlja najvažnejše elemente, ki vzdržujejo dolgotrajno romantiko. Občutek, da oseba s katero živi in je kljub vsem nesporazumom in konfliktom vredna pozornosti in spoštovanja. Če tega ni, odnosa ne moremo ponovno oživeti. Test za oceno nivoja ljubezni in občudovanja je v tem, kako vidite svojo preteklost. Ko je par v sedanjosti v konfliktu, se to  ne more videti, lahko pa se oceni ob spominjanju dogodkov koliko se imata rada. Bazično pozitivni odnos do partnerja in zakona je močan katalizator v težkih situacijah. Ljubezen in občudovanje sta ključna za prijateljstvo, ki je središče dobrega zakona. Občutek spoštovanja preprečuje čutenje gnusa, prezira, ki nastaneta v času konfliktov in ga varuje pred 4 jahači apokalipse (kritiziranje, prezir, defenzivnost in zapiranje vase). Brez bazičnega občutka, da je partner vreden spoštovanja, ni osnove za dostojen odnos. Takrat se v odnosu odpira prostor za prezir, ki sčasoma postane koroziven za odnos. Celo globoko potisnjene lepe spomine lahko ojačamo že s tem, da o njih razmišljamo in se o njih pogovarjamo.

Za negovanje in ohranjanje ljubezni in občudovanja je pomembno da se par :

 • zna zabavati,

 • negovati,

 • crkljati,

 • delati si presenečenja,

 • ustvarjati občutek preplavljanja z dobrimi situacijami.

 

3. PRINCIP – OBRAČANJE SE K PARTNERJU, ISKRENA ZAINTERESIRANOST ZA TRIVIALNE STVARI

Kadar ima par navado »čvekanja« in pogovarjanja je velika verjetnost, da bosta ostala kot par skupaj. Pogovor je način s katerim drug drugemu izkazujeta interes, to pa posledično pelje v povezanost med paroma. Pri parih, ki so nesrečni ali tistih, ki se bodo ločili je takšnih trenutkov zelo malo. Tako vsakodnevno »čvekanje« predstavlja koliko so eden drugemu pomembni, ker imajo potrebo podeliti svoje male misli in da slišijo povratno informacijo. Gottman takšno obnašanje poimenuje »zakonski bančni konto«, ker pari na ta način ustvarjajo emocionalno hranilnico za težke čase. Poleg tega je to ključ za dolgotrajno zaljubljenost – vsakodnevno dajanje majhne pozornosti eden drugemu. Čeprav večina misli, da je pot v obnavljanje zaljubljenosti v romantičnih večerjah ali potovanjih v romantična mesta, se to brez vsakodnevne povezanosti ne more zgoditi in je to iluzija.

 

4. PRINCIP – SPREJEMANJE VPLIVA PARTNERJA

Najsrečnejši zakoni so tisti, pri katerih je ugotovljeno, da mož ceni svojo ženo in je voljan deliti moč in odločitve o skupnem življenju z njo.

Ko so opazovali uporabo enega od 4 jahačev apokalipse, kar pomeni upiranje vplivanju, so to možje delali pogosteje kot ženske. Možnost škodovanja zakonu je 81%. Tako za enega kot za drugega partnerja je uporaba 4 jahačev apokalipse nevarna. Prav posebej pa morajo ozavestiti nevarnost uporabe 4 jahačev apokalipse možje, saj s tem potencirajo negativizem.  

Osnovni princip – ljubiti in spoštovati zakonca vsebuje tudi sprejemanje vplivanja. Na kateri  način mož sprejema vplivanje, je zelo odvisno od vpliva kulture, verskega prepričanja itd. Celo v partiarhalnih sredinah emocionalno inteligenten mož iz spoštovanja in ljubezni do žene, se dogovarja o problemu, dokler se skupaj ne strinjata in sprejmeta odločitev.

Sprejemanje vpliva drugega ne pomeni nikoli ne imeti in ne izraziti negativnih čustev. Problem nastane ko  na najmanjše ugovarjanje žene, mož reagira https://www.viagrapascherfr.com/viagra-generique-biogaran/ burno ali celo z 4 jahači apokalipse. Žene katerih možje sprejemajo njihovo vplivanje niso tako stroge z možmi v primerih ko nastanejo zakonske težave. Možje so na ta način odprti za učenje od  svojih žena. Žene jih lahko veliko naučijo o prijateljstvu in kooperativnosti, ker so bolj usmerjene k pogovoru in razumevanju emocij od moških.

 

5. PRINCIP – REŠEVANJE RAZREŠLJIVIH PROBLEMOV

Uspešno reševanje problemov sestavlja 5 korakov:

 1. omiliti napad – izogniti se kritiki in preziru – kakor se začne, tako se konča,

 2. naučiti se, kako narediti in sprejeti poskus popravljanja – naučiti se »ustavljati«,

 3. pomiriti sebe in enako pomiriti drugega – pri preplavljanju – pavza,

 4. kompromisi – sprejeti možnost vplivanja drugega,

 5. toleranca pri napakah drugega.

To so veščine, ki jih imamo vsi, vendar smo jih pozabili koristiti v odnosih z bližnjimi.

 

Klasična področja konfliktov:

 • prinašanje delovnega stresa domov,

 • odnosi z družino,

 • denar,

 • spolnost,

 • domača opravila,

 • starševstvo.

 

6. PRINCIP – ITI PREKO BLOKAD

Rešitev nerazrešljivega problema ni v razrešitvi tega problema, ampak da se iz blokade naredi most v dialog. Naučiti se živeti s tem, da se nekaj ne da rešiti (nap. bolezen). In poskusiti razumeti dinamiko, ki se nahaja za blokado v odnosu. Za blokado se ponavadi nahajajo nezadovoljene potrebe in sanjarjenja iz časa otroštva. Zato pri ljudeh vidimo njihove obrambe in ne njihove ranjenosti. V problemih, kjer eden partner vedno za isto stvar obtožuje drugega, kreira situacijo da drugi ne more videti svoj del pri kreiranju konflikta, ker gre v blokado. Ko to postane tema dialoga nastane možnost da se najde izhod iz blokade. Kar resnično prizadene mojega partnerja so moje preživetvene strategije.

 

7. PRINCIP – KREIRANJE VZAJEMNEGA SMISLA

Pomeni imeti bazičen in globok občutek vzajemnega smisla v življenju. Duhovna dimenzija zakonske zveze izhaja iz ustvarjanja skupnega notranjega življenja – posebna skupna kultura, skupni rituali, simboli, običaji. Ta kultura se ustvarja z mešanjem kulture vsakega posameznika izhajajoča iz njihovih družim  v skupno zvezo: zgodbe, miti, vrednostni sistem itd.

 

Slaba zakonska zveza poveča  35% možnost za bolezen. Življenjska doba se skrajša približno 4 leta. V telesu nastaja difuzna fiziološka napetost – na stres in stresu sorodna stanja reagiramo z emocijami in posledično s fiziološko reakcijo. Dolgotrajni konflikti povzročajo v telesu dolgotrajnejše fiziološke reakcije, ki za posledico privedejo do okvare na tkivu organa.

 

Otroci v slabih zakonih imajo kronično povišan stresni hormon. V follow up študijah se je pokazalo, da so pri njih težave, ki se kažejo v obliki depresij, vedenjskih težavah, neuspehu v šoli.

 

Dr. Ljiljana Bastajič, psihiatrinja, psihoterapevtka, Imago edukatorka

Tanja Breznik, diplomirana delovna terapevtka, psihoterapevtka pod supervizijo


Kontakt

Delovna terapija in psihoterapija

Tanja Breznik s.p.

Beblerjev trg 7, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 51 373 696

E-mail: tanja.breznik@psihoterapija.si

cialis prezzo farmacia, Comprare Generic Viagra Soft in Farmacia

Misel dneva

Če vem kje sem sedaj, lahko tudi pogledam kje želim biti.

H. Peters

Микрокредитные компании предлагают получить кредит под 0 на карту онлайн в Украине.

Микрокредиты и займы онлайн без поручителей, залога, справок и других документов.

Мгновенно взять быстрый кредит на карту онлайн или банковский счет.

La mayoría de prestamistas pedir prestamo online prefieren prestamos express en linea a corto plazo.

Misel dneva

Človek se od živali loči samo zaradi ustvarjanja umetnosti. Zato so tukaj na spletni strani vse uporabljene slike avtorja Gustava Klinta.

Il ginecologo è il medico che, in propecia generico italia assoluto, ha più elementi conoscitivi per fare una diagnosi biologica, e inviare ai Colleghi in caso di fattori biologici di altra competenza specialistica, o psicodinamici. Tutto ciò porta all’aumento della vasodilatazione locale, che a sua volta permette di avere un’erezione a tutti quegli uomini che hanno un deficit priligy generico on line erettile”, spiega Gabriele Antonini, urologo dell’Università La Sapienza di Roma, al sito web dell’AdnKronos.