2

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Kriza

Krize so življenjsko neizbežni procesi in se vedno pojavijo takrat, ko se osebnostne strukture glede na nastale spremembe izkažejo za preveč toge.

Pojavi se lahko tudi takrat, ko človek ni dorasel spremembam oziroma travmam (na pimer: nesreče, ločitev, smrt, izguba dela, doma) (Schnyder in Sauvant, 2000).

Tako kriza vedno predstavlja grožnjo za izgubo nečesa starega, poznanega in preizkušenega in istočasno strah pred nečim novim in neznanim. Prav tako kot kriza pomeni grožnjo, predstavlja tudi možnost. Ni razvojnih procesov in sprememb brez krize, brez opuščanja starega in sprejemanja novega.

Govorimo o  dveh vrstah kriz:

  • razvojno pogojena kriza; pojavi se na prehodih enega razvojnega obdobja v drugega. Tipična krizna obdobja so rojstvo, učenje hoje, začetek šole, puberteta, začetek študija in dela, oblikovanje partnerstva, osnovanje družine, kriza srednjih let, upokojitev, smrt.
  • družbena oziroma z »usodo« www.buy-trusted-tablets.com pogojena kriza; sem spadajo vojne, nezaposlenost, prometne nesreče, stečaji firme, ločitev, finančna kriza.

Kriza je lahko relativno majhna in omejena (naprimer: neuspeh v določenem delu, izguba prvega zoba itd.) ali pa globoka in vseoobsegajoča (naprimer: težje zdravstvene težave, smrt bližnjega, težke stanovanjske razmere itd).

Vzroki krize so lahko notranji (konflikti, travme) ali zaradi zunanjih dejavnikov (na primer: vojna, prometna nesreča).

Kriza je lahko akutna ali pa ima počasen razvoj. Akutne krize so bolj dramatične in na prvi pogled zastrašujoče, pojavljajo se težnje k samomoru. Počasne krize so navadno dosti bolj nevarne, zaradi počasnosti jo lahko tudi spregledamo, saj je manj jasna.

Opozorilni znaki krize imajo psihične in telesne simptome:

  • psihični simptomi: pogoste motnje v komunikaciji, spremembe v odnosih do drugih, napetost, rigidnost, strah, brezup, izmučenost, tenutna mirnost po težki depresiji, pomanjkljiva perspektiva za prihodnost, pomanjkljiva sposobnost postavljanja mej,  nezaupljivost, sovražnost, nezainteresiranost, projeciranje sebe v druge, poravnavanje starih računov, itd.
  • telesni simptomi: motnje spanja, hranjenja, prebavne motnje, glavoboli, vrtoglavice, hiperventilacija, omotičnost, ohromelost, motnje pri menstruaciji, sprememba stanj kože, itd.

Kontakt

Delovna terapija in psihoterapija

Tanja Breznik s.p.

Beblerjev trg 7, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 51 373 696

E-mail: tanja.breznik@psihoterapija.si

cialis prezzo farmacia, Comprare Generic Viagra Soft in Farmacia

Misel dneva

Če vem kje sem sedaj, lahko tudi pogledam kje želim biti.

H. Peters

Misel dneva

Človek se od živali loči samo zaradi ustvarjanja umetnosti. Zato so tukaj na spletni strani vse uporabljene slike avtorja Gustava Klinta.